1 Temmuz 2009 Çarşamba

Uzak durulası insan modelleri

Dünyada milyarlarca insan ama çok az kişilik var diye bir söz duymuştum. Henüz milyar tane insan tanımadım ancak bu yaşıma kadar çeşitlendirebileceğim kişilikler gördüm. Bazıları ben daha onları tanır tanırmaz kendilerini ortaya koyuverdi, bazılarındaki huyları görmek ise yıllarımı aldı.

Sonuç olarak da kendimce bulaşmamam ve aradaki mesafeyi sabit tutmam gereken insan gruplarını çıkardım.

Bunlardan insan sağlığına en zararlı olanlardan üçe ayrılanlar şöyle..

1 - BEN BEN BEN BEN diyenler.. Bunlar her yaş ve cinsiyette görülebilen megaloman yalnızlardır. Geçen yılki bir yazımda sürekli "Biz" diyenler de bu gruba girer. "Biz" dediği sadece ait olduğu okul, kent ya da takım ekolüdür, onun dışında hep "BEN"dir bu kişi. Herşeyi o yapar, herşeyi o yapmıştır ve ön planda olduğunu her fırsatta dile getirip insanı sonunda bezdirir. Aklına karşısındakiyle ilgili soru sormak gelmez, çünkü kendisinden başka bir ilgi alanı yoktur. O yüzden kendisiyle ilgili anlattıklarından çıkarak asla sizinle ilgili benzer deneyim ya da hikayeleri öğrenmek aklına gelmez. Çeneleri düşük olur, söz keserler; ama en kötüsü bu tip insanlar kompleksli oldukları için farkettirmeden sizi de kendi yalnızlıkları içine çekerler. Bir gün bir bakmışsınız onun hayatı onun problemleri yüzünden siz de hayatı sorguluyorsunuz. Sakın diyorum.. Kanmayın ve ardınıza bakmadan uzaklaşın..

2 - SEN SEN SEN SEN diyenler.. Bunlar da ancak ortalıkta birşeyler ters gittiğinde sizi hatırlarlar. Çünkü suçlayacak kendileri dışında birileri olmalıdır ve hep en yakınlarındaki insanı bundan sorumlu tutmak işlerine gelir. Birlikte yola çıktığınızı sanarsınız ama günün sonunda bakmışsınız tüm aksiliklerin ve sorunların sebebi sadece siz olmuşsunuzdur. Eğlenceyi paylaşır, zorlukları üstünüze atarlar. " Sen yaptın" " Senin yüzünden oldu" gibi cümleler duymaya alıştığınızı fark ettiğiniz anda dönün arkanızı ve ona göre son hatanızı, kendiniz içinse özgürlüğünüzü ilan edin.

3- O O O O diyenler... Sürekli yakın bir arkadaşından ya da sevdiği bir başka örnek modelden övgüyle bahseden kişiliği oturmamış tiplemelerdir. Bazen hayatınızda tanımadığınız birini uzun uzun anlatır içinizi kıyarlar. Orası onun gevezeliği, o önemli değil. Ama bazen bakmışsınız havalara çıkardığını çekiştiriyor da. Hatta aynı anlattığı olayları abartarak tekrarlıyor. Bu durumda bu arkadaş saplantılı ve kendi kişiliğini kaybetmiş demektir. Daha da kötüsü o diye bahsettiği kişiye de sizinle ilgili çok fena atıp tutuyor olabilir. Ne kendisini ne sizi önemsemeyen figüran bir çeşittir ve hayat boyu size hiç bir faydası olmayacağı için boşverin derim, arkanıza bile bakmayın, kaçın !

13 yorum:

Adsız dedi ki...

sen hiç kendini kategorize ettin mi?:)

Feride Nizamettin dedi ki...

creep, uyumsuz kategori dışı ya da kategoriler üstü bir şahıstır, MJ gibi bişey yani:)

Uyumsuz dedi ki...

Benim kategorim ben sen o :)

Adsız dedi ki...

pisikopati;
mj örneği yanlış bence:(
madonna desen ok:)

uyumsuz;
tekil haaa:)
çoğul olmanı yeğlerdim:))

Uyumsuz dedi ki...

Ben çoğulların tekillerden daha sorunlu olduğunu düşünüyorum. Özellikle tekil olamadan çoğul olanları, o yüzden onlardan da uzak tutuyorum kendimi. Böyle iyi ya, canım isterse ben canım isterse sen, bazen de o :)

MJ de iyidir yaw, kendi kişisel sorunları yüzünden hep yanlış anlaşıldığına inanmışımdır onu. Çok kereler de rezil etti kendini. Madonna ise ya soyundu ya sevişti; başka bir yaratıcılığını göremedim henüz :)

Adsız dedi ki...

işte onu farklı yapan o.
sanatın her dalında mevcut.
Sanatı sanat için yaptı.
Çocuk kitabı bile yazdı.
Bu yüzden çocukluk aşkımı lütfen küçümseme:)))
mj olayına girmiyorum. Sadece helvasını yiyiyorum:)

Bu arada takım çalışmasına yatkın olmadığın ortaya çıktı. İşinden dolayı belki:))))

Uyumsuz dedi ki...

Ben Madonna'yı da severim, yanlış anlama ama çocuk kitabı bile yazdı demen de sanki dünyadaki en zor işi icra etmiş gibi oldu :)

Takım çalışması severim, yeter ki takımda her biri önemli bir organ bilincinde olan üyeler olsun.

Adsız dedi ki...

ama öyle deme. Yazmak hele küçüklerin dünyasına inmek kadar zor bir şey varmı?

son cümlene bayıldım. Çok filozofça olmuş:))))

Uyumsuz dedi ki...

Voltran mantığı :)

JoA dedi ki...

kişi zamirlerini bitirmişsin be deli! ortaya karışık olursa sorun yok zannımca, di mi?

Uyumsuz dedi ki...

Zamirleri ben bitirmedim, dengeli kullanmasını bilmeyenlere karşı sizi uyardım :)

geveze baykuş dedi ki...

ay ay ay diyerek kaçasım geldi :)

Basak dedi ki...

hıımmmm. ben bunların hangisiyim acaba? yazarsam kaçacaksın diye korkuyorum. Füzyonum sanırım:) Zamir kullanmadan konuşmak mümkün mü yaw? Susup oturacaksın aksi takdirde, hoş bir yaştan sonra kendini öğrenen insan kelimelere daha az ihtiyaç duymaya başlıyor:)