26 Haziran 2009 Cuma

Benim için Michael Jackson'ın tarifi

Thriller 1982 yılının sonlarına doğru yayınlanmasıyla dünyada hayatında bir kere olsun gazete okumuş ya da müzik dinlemiş her insan evladının bildiği bir ismi duyurdu.

Her ne kadar çıkış parçası çok ses çıkarmasa da Billie Jean albümü patlatan parçaydı. Tüm listelerde gelmiş geçmiş en çok satan albümler listesine kadar uzanan satışları salt albümün başarısından gelmiyordu elbette. O zayıf bacaklarına zamanın modasının aksine daracık giydiği siyah pantalonları, makosen ayakkabıları ve kendine özgü dansıyla Micheal Jackson albümle bir bütün olarak başarıyı getirmişti.

Albümden çıkan Beat It parçasının videosu da bana göre müzik videoları içinde ritmine, sözlerine ve insanda bıraktığı etkiye göre çekilmiş en iyi senaryo ve görselliğe sahip. Batı Yakası'nın Hikayesi'nin 80ler versyonu olan çete kavgasının çok iyi uyarlanmış halini izleriz bu videoda. Daha parça girmeden çete üyelerinin yavaş yavaş büyük kapışma için toplanmaları ve o sırada içi içini yiyen Michael Jackson'ın evde yatağında yatmış o gergin hali..

Kavga kızışmadan Jackson'ın araya dalmasıyla başlayan dans benim hayatım boyunca gördüğüm en şahsiyetli grup danslarındandır. Michael Jackson'ın hareketlerine tek tek baktığınızda acayip komik gözükecek ama bütün halinde adamın sunuşuyla ağzınızı açık bırakan bir olaydır resmen.

O yılların koşulları, çekimler sırasında oyuncu olarak kullanılan gerçek çete elemanlarının kavgaları ve yüksek maliyet düşünüldüğünde tamamlanması güç bir videoydu Beat It. Ancak albüm satışları coşmuştu ve böylece Michael Jackson bir daha hafızalardan silinmeyecek ününe kavuşmuştu.

Tabi bir albüm ne kadar çok ses getirse ve dinlense de sonuçta onun da inişe geçeceği zaman gelir. Bir sene sürse bile albüm satışları yavaşlamaya başladığı dönemde Jackson plak şirketinin itirazlarına karşın albümle aynı adı taşıyan Thriller'ı da piyasaya sürmek istemişti. Tabi yine çarpıcı bir müzik videosuyla. Ancak ticari düşünen plak şirketi bunun zaten çok satmış bir albüme faydası olmayacağını öner sürüyordu.

Neyseki Michael inatçı çıktı ve Thriller'ı 1984 yılında yani albümün çıkışından 2 sene sonra tamamen kendisinin finanse ettiği bir videoyla piyasaya sürdü. Neredeyse 10 dakikalık kısa metrajlı bir film niteliğindeki Thriller adı gibi insanın tüylerini diken diken eden bir görselliğe sahip. Üstelik bunun mezarlarından çıkan ölüler ve sisli bir gecede kıstırılmış genç kızın o ürkmüş haliyle ilgisi yok.

Beat It'ta enerjik Michael'ın bu kez zombileşmiş haliyle yaptığı o dans gösterisi, makyajlar ve kostümler sayesinde muhteşem olan parçayı en tepeye çıkarıyor.

Ve sonuç.. 1982 Kasım'da piyasaya sürülen Thriller albümü, aynı adlı parçanın 1984'teki sürümünden sonra satışları patlatıyor ve o zamana kadarki satışları katlıyor !

İşte Michael Jackson'ın bugün dünyanın en çok bilinen insanlardan biri haline getiren öyküsü budur. Sonrasında yaptığı albümler, yaşam tarzı, sansasyonel olaylarla gündeme gelmesi 80lerde bu büyük çıkışı yakalamış olan şöhreti sayesinde onu gündemde tutmuştur.

Michael Jackson nasıl doğmuş, nasıl yaşamış ve nasıl bir sonla ölmüş olursa olsun, o her zaman bizim için Thriller albümünü bize kazandıran ve bizim de bu minnetle onu unutmadığımız, unutamayacağımız bir isimdir..

Hiç yorum yok: