20 Şubat 2010 Cumartesi

Gel sigara keyfim gel !

"Her türlü yasağa karşıyım " diyenler, eskiden dakikalarca kıpırdamadan sıra beklenen bankalarda, devlet dairelerinde, 8 saatlik otobüs yolculuklarında, okullarda müdür ve öğretmen odalarında fosur fosur sigara içildiğini anımsadıkça hala bu liberal görüşün arkasında duruyorlar mıdır acaba ?

Sigara içmenin, kişinin kendinden çok aynı ortamdaki havayı soluyanlara zarar verdiği gerçeği ortaya çıkar çıkmaz bu yukarıda saydığım yerlerde sigara içmek sorgulanmadan yasaklanmıştı.

Ancak ben de diyorum ki sigara içenlerin, sigara içmeyenlere verdiği zarar hala devam ediyor.

Bunun bir seçenek, hem de keyif ve rahatlama bahanesiyle tercih edilen bir yaşam tarzı olduğu ortada. Ve uzun vadede bu keyfin acı dönüşleri olduğu da !

Vergi ödediğiniz ülkenin sağlık hizmetlerinden, ileride sigara içmeyenlerden daha fazla faydalanmak zorunda kalacaklar. Evet siz sağlık sorunları yaşamazken onlar burunlarından çıkan plastik borularla bir oksijen tüpüne bağımlı olacaklar kuşkusuz ama bunun parası gene sizin cebinizden çıkacak.


Sigara içmediği halde kansere yakalanan azınlığa kıyasla sigara yüzünden kanser olmuş çoğunluklar, azınlıklarla tedavi, yatak ve ilaç haklarına haksız olarak ortak çıkacaklar !
Sigara içtikleri için yakalandıkları bir sürü hastalığın devlet tarafından karşılanan tedavi masrafı yüzünden sigara içmeyenlere sağlanması gerekecek diğer sosyal haklara ayrılacak bütçeye etki edeceği kesin. Sigara içmek dışında sağlıklarına önem gösterip GDO"lu yiyeceklere karşıyım diye nutuk dahi atıyor olabilrler ama bu her gün arsenik ve siyanürle bünyelerini zehirledikleri gerçeğini değiştirmiyor.

Ha diyorsanız ki " Aman o günlere gelene kadar kime öle kim kala !" O halde bugünlere dönelim.

Yukarıdaki resimler size tanıdık geliyor mu peki? Hani siz ofiste başınızı işinizden kaldırmadan çalışırken, mesela saat sabah 10:30`da, öğle yemeğinden dönüşünüzde ya da öğleden sonra saat 3 civarı.. Sizin de çalıştığınız binanın önünde iş arkadaşlarınız, sigara tüttürüp muhabbet ve dedikodu kazanı içinde dakikalarca keyif yapmıyorlar mı ? Hani sırf sigara içmediğiniz için sigara molası hakkınızın olmadığı ve sizin ancak su içmek, çay almak ya da tuvalete gitmek için yerinizden kalkma şansınızın olabildiği o tüm gün boyunca ?

Buradan çıkan sonuç şudur ki sigara yasağına karşıyım demek boşuna nefes tüketmekten başka birşey değil. Sigara içmek bırakın yasağı, sınırlamaları aslında hala özgür ve her türlü yasal haklarla desteklenen bir eylem. Hem de sigara içmeyenlerinkinden çalınan haklarla..

16 yorum:

Cem dedi ki...

Bence abartmayalım artık.Ona bakarsak o zaman yağlı yiyecek yiyenlerde aynı durumda olacaklar.Spor yapmayanlar, aşırı stresli olanlar hatta ironiktir yalnız insanlar da yalnız olmayan insanlara göre daha fazla sağlık riski taşıyorlar.En güzeli ki zaten gidişatta o yönde, sigara içmenin ve üretiminin tamamen yasaklanması tabii bu durumda da 1930'lu yıllarda Amerika da uygulanan içki yasağında olduğu gibi işin mafyalaşması sözkonusu. Bu daha büyük tehlike vs.. neyse sözü uzatmayayım Vladimir misali...

Uyumsuz dedi ki...

Cem sen yazıyı iyi okuyamadın herhalde. Ben de zaten ortada yasak falan olmadığını anlatıyorum :)

nalan dedi ki...

acı olmuş ve de gerçek olmuş. bir şey daha eklemek isterim.
uyuşturucu madde denemedim hiç ama sigaranın bir uyuşturucu olduğuna eminim.
nedenine gelince ben bırakalı bu ay sonu 4 yıl oluyor. ama hala aklımın çelindiği anlar oluyor, bıraktığımda her çeşit melanetine rağmen zevk de alıyordum çünkü :)

Uyumsuz dedi ki...

Dogru dedin Nalan. Bence de yasal uyusturucu sigara.

Serhad dedi ki...

Bir ihtimal daha var..

Yazılanlar doğru ancak tek taraflı bakılmış gibi geldi. İşten başını kaldırmadan çalışanların dışarda bu bağımlılığa bir tedavi molası verdiği izlenimi uyandıran bu kalabalığa tepkisini anlıyorum ama bir de şua açıdan bakın:
Kötü bir kokunuz odluğu için parfüm, diş ve ağız bakımına daha çok para harcıyorsunuz ve tırnaklarınız sararmış.. En kolay zam alan ürüne muhtaçsınız ve devlet sizden muazzam vergi alıyor. Kafe ve restorantların dış masalarını tercih etmek zorunda kaldığınız için gidebielceğinizmekan sayısı daralıyor..
15dk işten daha fazla efor sarfederek işten kaytarmış olarak görülüyorsunuz:)
Diğer taraf için de durum pek parlak değil aslında:)

Uyumsuz dedi ki...

Sevgili Serhat, sigara icmedigim icin icmeyen biri gibi dusunuyorum evet tek tarafli bakiyorum. Bu blogu yazan keci kafali, inatci birinden cikabilecek en uyumsuz yaklasim da bu degil mi zaten ;)

Serhad dedi ki...

Ben de sigara içmiyorum ve aslında sigara içenlere karşı biraz mesafeliyim;)

Önceki yorumumu "bunlar resmen sigaranın himayesinde kaytarıyor biz saf saf bunlara hizmet ediyoruz" diye düşünüp moralimi bozmaktansa bardağa dolu tarafından bakıp kendimi rahatlatmak için yazdım:)

Sizin sayfanızda, hem de bu konudaki fikrim bizzat sorulmamışken eleştirmek vazifem değil:)
Elinize sağlık..

geveze baykuş dedi ki...

buralarda tek tiryaki ben miyim yahu? tamam, biçok açıdan haklısın ama biz de ilaç paralarımız için dünyanın vergisini peşin peşin ödüyoruz uyumsuz. benden önce yazan diğer okurlarının da söylediği gibi, spor yapmayanlar da ne bileyim aşırı kilolular da, etoburlar da... hepimizi kazıklara bağlayıp yakın bari :)
ama mesai saatleri içinde sigara molasına karşıyım. ecnebiler bunun için maaş kesintileri falan yapıyor, içmeyenlere haksızlık olmasın diye, burada da uygulansın mesela. ben çalışırken asla mesai satlerinde sigara içmem çünkü bu bok kötü kokuyor kardeşim. karşıma sigara kullanmayan biri gelse yazık değil mi, 2 dakika işini halletmeye çalışırken bi yandan pis bi koku! ne gereği var?

Uyumsuz dedi ki...

Gevezecim, keske azinlik olsan ne yazik ki sigara icen sizler cogunluksunuz, kendini yalniz hissetme :) Ama gun icinde sigara icmemene hakikaten takdir ettim. Zira insanlarla surekli yuzyuze gelen calisanlarin o sigara-cay karisimli nefes kokulari olumcul hisler olusturabiliyor. Sen bir kiz oldugun icin buna dikkat ediyorsun ama sigara icen milyonlarca erkekten kac tanesi acaba buna dikkat ediyordur ? Yazin seni beni toplu tasima araclarina binmekten sogutan irktan bahsediyoruz :)

Uyumsuz dedi ki...

Sevgili Serhat, ben oturup onume gelen herseyi elestirebiliyorsam senin beni cok daha fazla elestirme hakkin vardir, hic cekinme, acik fikirlere her zaman merakliyimdir. Evet gercekleri duymak bazen acitir ama duymamak inan daha cok acitabiliyor ;)

Adsız dedi ki...

yerinde bir yazı olmuş... başından sonuna katılıyorum.

fakat bu biraz da toplumsal bilinçle alakalı bir şey ve de maalesef sigara sorunsalı adı "gelişmekte olan" diye geçen ve aslında tamamiyle geri kalmış ülkelere ait bir durum.

Feride Nizamettin dedi ki...

Nefis bir yazı olmuş yine. Bu aralar döktürüyorsun.

Birkaç gün önce aynı şeyi düşündüm ben de. Metrobüs bekliyordum Zincirlikuyu'da, yanımda bekleyen bir kadın da fosur fosur sigarasını tüttürüyordu. Açıkhavada bi anda dumanaltı etmeyi başarmıştı beni. Sigara ne yazık ki içki ve hatta ne yazık ki uyuşturucudan bile zararlı çoğu zaman çünkü en yakınınızdakilere değil alakasız insanlara bile zarar verip zehir saçıyorsunuz.

Diğer söylediklerine de aynen katılıyorum, böyle devam et :)

Bu arada unutmadan şahsen kendisini tanımıyor olmakla birlikte ben Vladimir'in blogunu da başka bloglara yazdığı yorumları da çok beğeniyorum.

Cem dedi ki...

Uyumsuz yazıyı okudum ama derdimi tam anlatamamışımdır belki. Ben bırakalı 3 yıl oldu ama tam bir tiryaki dostuyum. Arabamda içilmesine izin veririm mesela. Onun dışında da şu an uygulanan tüm yasaklara yüzde yüz katılıyorum.Böyle olmalı, hatta AVM önlerinde dahi içirilmemeli. Tepe Nautilus'un önü berbat kokuyor.Sigara odası yapsalar bundan iyiydi.Ben sadece şu sağlık harcamaları meselesine takıldım.

Cüzzamlı Melek dedi ki...

sigara içmek ya da kendimiziz ehirlemek tümüyle bize ait olan bi karar..
içmeyenlere saygımız var. yasağa da peki.
benim tepkim, bize bi gaz odasını bile çok görenlere...
ben bu yasağın dini faşizm olduğuna inanıyorum.
vatandaşın sağlığını düşünen bi hükümet, sağlık sektörünü bu hale getirmezdi...
uyumsuz, naber şekerim. konuya sinirlendim seni unuttum :)))

Uyumsuz dedi ki...

Cüzzamlı komşum günaydın. Sayfanı mı yeniliyorsun yoksa birileri mi ele geçirmiş hayırdır yaw ?

Cüzzamlı Melek dedi ki...

yok şekerim, sayfamı yeniledim. içim karardı kara kara şeylerden...:))