26 Şubat 2010 Cuma

Bir Olimpiyat daha sessiz sedasız sona ererken

Kış Olimpiyatları denen şey bize o kadar uzak bir olay ki, gören de kar nedir, kış nedir bilmez bir ülke olduğumuzu sanacak. Mesela şu an yetmişmilyon Türk vatandaşına sorsanız Kış Olimpiyatları nerede yapılıyor diye, konuya bir Sri Lanka'lı ya da Gana'lı kadar uzak olduklarını fark edersiniz.

Her dakika, Avrupa yolunda, medeniyet çağında, yirmibirinci yüzyılda, teknoloji ve Internet dünyasında, geliştik, aştık, koptuk, olayı bitirdik gibi ezber söylemlerle kafamızı şişiren politikacılar da dahil olmak üzere biz Türklerin spor anlayışı futboldan öte değil hala.

Ha futbol denen spor da o Sri Lanka ve Gana gibi ülkelerden farkımızı ortaya koysa bari. Son iki Dünya Kupası'nda hala babalarımızın siyah beyaz televizyonlardan izlediği yıllardaki gibi bize Brezilya'yı desteklemekten başka bir seçenek sunmayan, dünyanın en pahalı futbol takımlarıyla grup elemelerinde fiyatı yarısı çeken takımlara Avrupa şampiyonalarını hediye eden bir futbolumuz var. Evet dünyada iyi takımlarda oynayan futbolcularımız var nihayet ama temsilci tek bir hakemimiz yok. Kısaca futbol milli ve yatırımı en yüksek spor olmasına karşın dünya futbolunda adımızın geçtiği falan yok.

Şimdi ben kış olimpiyatları diye söze başladım ama işin acı kısmı şu ki, biz Yaz Olimpiyatlarından da habersiz bir millet olduk artık. 2008 Olimpiyatları'nın ta Çin'de olmasıyla alakası da yoktu bunun. Bir yüzücünün biz dahil dünyanın yarısındaki ülkeden daha fazla altını tek başına toplaması akşam haberlerinde magazinsel birşeymiş gibi anlatıldı durdu. Oysa koskoca Türkiye'nin zar zor kazandığı tek bir altın madalyanın bir zamanlar ata sporu diye andığımız güreşte Çeçenistan asıllı ve Türkçe bile bilmeyen bir atletten geldiğinden haberdar mıydık acaba ?

2008 yılında yani şu uzay, teknoloji ekonomik patlama ıvır zıvırında yetiştirip Çin'e gönderdiğimiz o kadar sporcu içinde bir tek bu adam bize altın madalya getirdi.

Anlaşılan bundan tam altmış yıl evvel, tam da ülke yeni kurulmuş üstüne ikinci dünya savaşının ağırlığı çökmüş, ufacık nufusla yokluk içinde var olmaya çalışırken aynı zamanda Londra Olimpiyatları'nda 6'sı altın toplam 12 madalyayı kazanmış ülke idik. Hani teknolojinin ve paranın olmadığı yıllarda..

Wembley stadyumunda yapılan madalya töreninde altı kez üst üste kürsüye çıkan milli atletlerimizin altı kez üst üste İstiklal Marşımızı çaldırması nedeniye seyircilerin pikabın arızalandığı için sürekli aynı marşı çaldığını zannetiği 1948 Londra Olimpiyatları. Yaşar Doğu efsanesini başlatan Olimpiyat artık malesef 60 yıl geride kaldı ve elimizde bu ülkede dahi yetişmemiş bir sporcunun bize teselli hediyesi verdiği altın var artık.

Ben de kalkmış Kış Olimpiyatları diyorum burada..

9 yorum:

irfun4ever dedi ki...

açıkçası kış olimpiyatlarından bir tek kare bile izlemedim bu sene. Ulusal herhangi bir TV kanalımızda veriliyor mu maclar?

sarya dedi ki...

Haklısınız efem ne denilebilir ki!
Kendi adıma ben bile utandım yazıyı okurken 'hadi futbola ilgisizsin diğer sporlar karşı bu ne ilgisizlik...'

geveze baykuş dedi ki...

ben kış olimpiyatlarını severim, patene olan ilgimden dolayı. kızak yarışlarını da takip ederdim eskiden ama gugıl da olmasa olimpiyatların başladığından haberim olmayacaktı bu sene. tvlerimizde varsa yoksa ergenekon, balyoz zart zurt. dünyadan haberimiz yok.

Cüzzamlı Melek dedi ki...

şekerim,

kenan onuk öldü, olimpiyatlar heyecanını yitirdi...:(((

Uyumsuz dedi ki...

Eskiden TRT neredeyse 24 saat olimpiyat verirdi. Ve cok da guclu yorumcu ve sunucularla bu isi anlinin akiyla yapardi. 2004 Atina olimpiyatlaridan Atletizm yarismalari sirasinda Yunan kanali yarisma gecislerinde stadyumu uzun uzadiya gosterirken TRT yorumculari Olimpiyat stadyumunun mimarisi hakkinda bile bilgi veriyorlardi. Simdi TRT`nin 12 kanali falan var, bilmiyorum biri bile yayinliyor mudur Olimpiyatlari. Ben Eurosport`ta gencecik ama oldukca bilgili Turk spikerlerin yorumuyla izliyorum iki haftadir Olimpiyatlari.

Ote yandan cok haklisin Melek, hem Kenan Onun hem de Cuneyt Koryurek`i kaybettik ve futbol psikipati olmus bir nesilden artik oyle degerli insanlar cikmayacaktir korkarim.

sarya dedi ki...

Unutmuşum Melek hüzünlendirdin beni, çok erken yaşta kaybettiğimiz güzel insanlardan biriydi Kenan Onuk. Nur içinde yatsın.

Cüzzamlı Melek dedi ki...

Amin.
Amin.

Unknown dedi ki...

Olaya penguen zihniyle bakıp yorum yazacak olursam : "Direnişin çok da büyük olmasını beklemiyordum http://no2010.com/ ama keşke en azından çeşitli olimpiyat merkezleri yakılabilirdi."

Uyumsuz dedi ki...

Çok ilginç bir oluşummuş bu Hasan. Olimpiyatların açılışında Kanada'yı kuran 4 ulusu sembol eden 4 yerel kıyafetliyi kullanmaları herhalde daha da kızdırmış olmalı bu grubu.