11 Haziran 2009 Perşembe

Bezdiren Sözcükler

Dilimizin kötü kullanımları olduğu kadar duyduğumda beni delirten sözcükleri de var. Öyle ki duyduğumda tüylerim diken diken olan ve karşımdakinden anında beni soğutan sözcükler bunlar..
Şöyle anlatmak istersem, mesela birine iyi niyetinizle yaklaştığınızda, ona bir teklif sunduğunuzda ya da nazikçe birşey rica ettiğinizde alabileceğiniz en kötü yanıt ne olabilir ? " Hayır" mı ? " Asla " mı ? ve hatta daha terbiyesizleştirilmiş hali " İşim olmaz mı" ?, yok canım, beni insan olmaktan çıkaran yanıt şudur:

" Bakarız. "

Bu sözcüğün bende uyandırdığı intiba o kişinin beni kesinlikle umursamadığı ve gelen soru karşısında da bir evet ya da hayırı bile kullanmaya gereksinim duymadığıdır.

- İşin yoksa akşam birşeyler yemek için çıkalım mı ?
- Bakarız

- Hafta sonu hava güzel olursa ormanda yürüyüş yapsak mı ?
- Bakarız

Aslında burada ifade edilen şöyle birşey oluyor: Şu anda ben seninle ilgilenmiyorum, o yüzden ne istediğin de umurumda değil. Sen de umurumda değilsin. Belki de sana bozuk olan benim aslında, bilemiyorum ama şu an seni takmıyorum. Bir ara tekrar gel, belki konuşuruz bu konuyu.

Bir diğeri ise ayrı bir delirten klasmanında başı çeken " Napiim? " şeklindeki genelde sözlü kullanılan tepki.

Kullanım alanları da şu şekilde oluyor:

- O kıza böyle sert çıkarsan o da sana aynı tepkiyi verir.
- Napiim !

- Daha önce de söylemiştim, bu işin prosedürü bu değil."
- Napiim !

Nasıl birşey bu, yapma işte! soruyor musun tepki mi veriyorsun nasıl bir laf bu " ne yapayim ?" anlamış değilim. Diğer dillerde böyle bir yanıt var mı bilmiyorum ama bu laf yanıt olarak hele ki savunma amaçlı kullanıldığında o kişiyi oldukça basitleştiriyor; en azından benim algılamam o yönde.

Bir de benim kullanmaktan nefret ettiğim bir sözcük var, ısrarla kendime yakıştıramadığım. Kendisi " Keşke "'dir. Hayatta yaptıklarımdan değil yapmamış olduklarımdan pişman olmayı hep hedef edinmiş biri olarak ağzımdan bir " keşke " düşüyorsa bu gerçekten utanç anımdır.

Olan bitenden sonra geriye dönüp yapmamış ya da yapmış olmayı dilemek o "keşke" ile geri getirilmek istenilen zaman parçasını harcayıp ziyan ettiğimi gösterir. Aynı zamanda da isteklerim konusunda kendimden şüpheye düşürür beni.

Ama herhalde en büyük pişmanlığım bir gün napiiim ya da bakarız dedikten sonra keşke demeseydim diye hayıflanacağım an olacaktır..

6 yorum:

Burcu Kaptan dedi ki...

Biraz haksızlık etmişsin sanırım. Bazı insanlar vardır ki sürekli soru sorarlar, bin yıl öncesinden plan yapmak isterler, senin de o sırada kafam meşguldür, "bakarız" dersin:) Bazı insanlar vardır ne yapsan memnun olmazlar, sen farkında olmadan sana darılmıştır ve artık bunlar seni daraltmıştır. "e napiim" dersin:) Tamam sen söylemeden ben söyleyeyim: Kadınların yüz karasıyım:)

Uyumsuz dedi ki...

yok bu sefer güzel yakalamışsın, sağduyunun sesisin Burcucum :)

efsa dedi ki...

Bende "hallederiz" cevabını sevmem. Neyi hal-ettiklerini bir anlasam!

Uyumsuz dedi ki...

Hallederiz diyenlerin de bir işe başlayıp o işi sonlandırdıklarını görsem ellerinden öpeceğim ben de :)

Adsız dedi ki...

e naaapim şimdi bu yazıyı bilemedim, keşke yazacak yorum gelseydi aklıma, neyse artık, bakarız...

Nalan Göksu dedi ki...

Bak simdi beni de de deli ettigini farkettim su "bakariz" savma cumlesinin.Bana da sunu animsatir , suanda istemiyom ama bi b.k bulamazsam seninle takiliriz.Cat pat girisesim olur:))

Kendimin kullandigi ve gicik olduklarim ise , insallah ve cok sukurdur.Nedir bu..nedir?:))

Not:Bi yerde 'bende uyandirdigi irtiba ' yazmissin.Intiba olsa daha bi guzel olur sanki:)