13 Ocak 2011 Perşembe

Demek dikkat kadın şoför, öyle mi ?

Erkeklerin oturduğu yerden göbekten atma ve kolaya kaçma huylarına hastayım. Özellikle de söz konusu karşı cins olunca atıp tutmalar ciddi suçlamalara kadar gidebiliyor.

Yok ömrüm kadınları beklemekle geçti

Yok kadınlar alışverişte kendilerini kaybediyorlar.

Yok efendim kadın şoför gördün mü kaç !

İlk ikisi zaten tamamen cinsiyetler ötesi bir genelleme olduğu için bence kendi kendini çürüten tezler. Sonuncu çıkarım doğru olmakla birlikte bunun da kolaya kaçan erkek milletinin bir eseri olduğu gerçeğini onların gözüne sokmak gerek diyorum.

Erkekler zaten daha çocukluktan itibaren otomobillere karşı ilgililer. Hayatımda en geç onsekiz yaşında araba kullanmayı öğrenmiş bir erkek tanımadım ben. Genelde hepsi daha onaltı yaşında şehirler arası yol tepecek kadar ustalaşmış oluyorlar.

Biz kadın milletinin otomobillere bakış açısı ise ikiye ayrılıyor. Görüntü olarak göze hoş gelen arabalara sahip olma isteği ya da otomobil eşittir konfor. Bir diğer değişle bazılarımız arabaları imaj bazılarımız ise bir yerden bir yere gitmenin en rahat yolu olarak görüyor.

Bu yüzden de onüç yaşında ailesinden gizli araba kaçırmak, onaltısında arkadaşlarını arabaya toplayıp Abant'a gitmek gibi dürtülerle yetişmiyor kadınlar.

Ehliyet zamanı geldiğinde ise kadınlara araba kullanmayı öğreten işte bu küçük yaşlardan deneyimli erkekler oluyor.

Tabi iş sadece öğretmek de değil.

Araba kullanmak tamamen bir deneyim sürecidir. Mesela yavaşlamak için fren yapmak yerine gazdan ayağını çekmek, araç sollarken vitesi küçültüp hızı arttırmak, ara sokaklarda ilerlerken sağa ya da sola dönüşlerde geniş açıdan dönüş yapmak gibi tonla ayrıntı vardır. Sadece paralel park bile ciddi bir tecrübe işidir. Sık araç kullananlar kendi kendilerince bu formülleri kurarlar ama biz kadın milleti gibi her fırsatta arabaya atlamayan cinslere bu ayrıntıların gösterilmesi gerekir.

Kim tarafından peki ? Tabi ki erkekler.

Ellerindeki bu kozu ve gücü bilmelerine karşın kadından şoför olmaz diye atıp tutmaya devam etmek bence kendini de aciz görmekle ilgili.

Ayrıca şunu da hatırlatırım ki..

İçkili olduğunuz gecelerde, çocuklarınız kurstan çıktığında, bir gece apandist sancısıyla uyanıp acil hastaneye yetiştirilmeniz gerektiğinde şoför koltuğunda siz istemeseniz de hep kadınlar olacak.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Alınacak bir şey yok bence, benim eşim ve birçok kız arkadaşım dahil kadınların çoğunun kötü kullandığını kabul ediyor, kasko şirketlerinin erkek şoför indirimi yaptığını biliyor muydun mesela?

Uyumsuz dedi ki...

Ben de onu diyorum ya sana, erkekler o kadar iyi araba kullanıyorsa neden kadınlara da koçluk yapıp kendileri kadar usta şoförler yaratmıyorlar ?

Unknown dedi ki...

Bunun koçlukla ilgisi yok bence, araba kullanmak basit gibi görünse de aynı anda birçok şeyi düşünmen gerekiyor. Öncelikle mesafe hissi, biraz yön bilgisi, el-ayak koordinasyonu gibi şeyler var bunlar kadınlarda biraz daha zayıf yani öğrenilerek geçecek bir şey değil. Buradan sexizm yaptığım düşünülmesin benzer şekilde kadının da üstün olduğu şeyler var..

Uyumsuz dedi ki...

Kadınların erkeklere kıyasla daha multi-fonksyonel oldugunu düşünürsen bence asıl araba kullanmak kadın işi o zaman.

Hayır bu tamamen iyi kullanan insanların az bilenlere doğru şekli göstermesi ve araba kullanışlarını izleyerek sık sık yorumda bulunmalarıyla ilgili.

Sezgi, koordinasyon tamamen yol göstermeyle gelişen yetenekler.

Kız arkadaşında dene bak. Araba kullanırken ona fikrini belirt, öğütlerde bulun. Kısa sürede sürüş tekniğinde gelişme olacaktır.