31 Ocak 2011 Pazartesi

Göze batma meselesi

Arapların fitili ateşlenmiş dinamit gibi sırayla patlaması şunu gösteriyor ki göze batmanın sonu iyi değil !

Özellikle sosyo-ekonomik düzeyi yerlerde gezen halkları otuz yıl boyunca yönetirken etrafına kilolarca altından ve gittikçe zenginleşen akrabalardan çevrili bir duvar ördüğünde insanların yavaş yavaş kötü gözle baktığını da göremezsin.


Aslında farklı olmak, ilgi çekmek, dolayısıyla da birilerine mesaj verebilmenin ilk yolu kesinlikle. Ama bunu nasıl yapabildiğiniz önemli.


Bırakın Tunus'ı, Mısır'ı Türkiye'de Ferrari sahibi olduğunuzu farz edelim. Etiler'de, Nişantaşı'nda ya da Suadiye'de arabanızla basıp geçtiğiniz caddelerde tüm bakışlar yolu boyu sizi gıptayla takip edecektir. Bu insanın gururunu okşayan kesinlikle hoş bir duygu olsa gerek.


Bir de yirmiüç yaşında bir genç kızın kazınmış saçlarla aynı anda o caddelerde yürüdüğünü düşünün. Muhtemelen tıpkı Ferrari gibi o kel kafa tüm bakışları üzerine çekecektir. Ama bu sefer imrenme çok olmayacaktır. Belki kızın saçma bir isyankar olduğunu düşüneceklerdir, bazısı hayatında ilk kez saçsız bir kız gördüğü için tamamen anatomik bir merakla inceleyektir, bazısı da tamamen hor görerek çirkin şey diye kestirip atacaktır. Tabi tek tük de olsa acaba bana da yakışır mı ? Denemeli mi gibisinden trendsel bir merakla bakanlar da çıkabilir.


Şimdi sizin Ferrari arabayı ve kel kızımızı Ümraniye taraflarına doğru kaydıralım. Öyle ara sokaklara, kenar mahallelere de gerek yok, gayet de çarşının olduğu ana caddeye çıksın ikisi de.


Her ikisinde bakışlar yine kilitlenecek tabi. Ama Ferrari'ye olan gıpta artık biraz farklı olacaktır. Hayatında toplu taşıma dışında hiçbir araca binmemiş insanlara hayatın adaletsizliğini birebir yaşatmış olacak o araba. Hele ki kirasını ödediği yetmişmetre kare evin değerinin on katı pahada bir arabayla onun hayatına girmek ciddi bir tokat etkisi yaratacaktır.


Aralarındaki bu dağ gibi uçurumdan dolayı bu zenginliği hor görenler, şımarıkça ve hatta ahlaksızca bulanlar çıkacaktır.


Peki kel kız caddelerde göründüğünde ne olacak dersiniz ? O Ferrari kadar ilgi çekse de Ferrari kadar tehlikeli duyguları uyandırır mı acaba ?

Dengenin nerede kurulduğu, ilgi çekmenin nerede rahatsız ettiği tamamen çevrenizle alakalı bir durum.
Keşke herkes araba sahibi olabilecek durumda olsa ama sadece çok azımızda Ferrari olsa da salt gıpta ile sahibine özensek.

Ve rahatsızlığı keşke sadece kafası kel kızlar yanımızdan geçtiğinde hissetsek.


Ben bugünkü Kuzey Afrika haritasına bakınca sadece bunu düşünüyorum artık.

Hiç yorum yok: