10 Kasım 2009 Salı

Mustafa hakkında herşey

Bundan bir yıl önceki gündemimiz Can Dündar'ın Mustafa belgeseliydi. Sinemalarda gösterildiği ve başrolde Atatürk olduğu için halk olarak yeni bir kahramanlık filmi görmeye koşan Amerikalılar gibi hevesle gittik izledik bu yapımı. Haliyle de beğenmedik ve başladık söylenmeye.

Heroes denen dizinin ilk sezonunu güç bela izleyip daha fazlasına dayanamayacağıma karar verip bıraktığımda millet bu dizide ne buluyor diye gerçekten kafa yormuştum. Yanıt aslında çok basitti, Amerikalılar kahramanlara bayılıyorlar. Bir dizinin içinde isterseniz 50 tane olsun isterseniz sadece Superman, Örümcek Adam, Batman olsun, filmler boyu izleyip ciddi bir tatmin yaşıyorlar.

Sanıyorum daha çocuk yaşlardan itibaren Atatürk hakkında bize empoze edilen de böyle birşey. Halk kahramanı tanımlamasını insan üstü bir yere taşıdık gibime geliyor.
Can Dündar'ın Mustafa belgeseli de bizim kafamızdaki Atatürk imgesiyle ters düştüğü için genel bir beğenmezliğe sebep oldu. Zaten adından da belli, Mustafa.

Oysa o hep Atatürk'tü ya da Mustafa Kemal Atatürk idi, hiçbirimiz için Mustafa olamadı.


Öyle olamadığı için de hayatını, ülkesinin bağımsızlığına adamış bir adamın kendini yalnız hissedebileceği ve hatta depresyona girebileceği bizim için kabul edilebilir bir gerçek dahi olamadı.


Siroz'dan öldü diye bildik, oysa neden yıllarca kendini içki sofralarında heba ettiğini merak etmedik. Yıllarca verdiği mücadele sonunda belki de kendi iç hesaplaşmaları yüzünden dostlarına bile sırt çevirmiş olabileceğini yakıştıramadık ona.

Hep asker ve politik duruşuna hayran kaldık.
Tıpkı Superman'in Clark Kent halini sıkıcı bulmamız gibi Atatürk'ün de Mustafa halini yok saydık. Kısaca, sevgili önderimizin de aslında bir insan olduğunu unuttuk..

Oysa büyük lider olmasını aslında büyük bir insan olması sağlamamış mıydı ?

3 yorum:

Nalan Göksu dedi ki...

Supper olmus bu yazi!Zulfu Livaneli'nin cevirdigi Yer Demir Gok Bakir filmindeki gibi , nasilda inanmaya haziriz birinin insn ustu guclerinin olduguna...

Uyumsuz dedi ki...

O filmi cok merak ediyorum ben, nerden bulabilirim ? Romanı da okumak istiyorum tabi :)

Serhad dedi ki...

belgeselin beğenilmeme nedeni güzle tespit edilmiş,

Bu yazıdaki gibi "insan" olma temelinde düşünürseniz O'nun yaptığını sizinde yapabilmeniz veya en azından bu potansiyelde olmanız gerekir.Hiçkimse böyle bir ağrılığı taşımak veya gölgesini tepesinde hissetmek istemez. Bu yüzden O bir kahraman;)

Filmde itici ve gereksiz bulduğum detayların çok baskın işlenmiş olması. "Mustafa neden içer?" sorusundan çok "Mustafa içer" veya "Mustafa bu ülkeye devrimi gerekli gördü" düşüncesi yerine "Mustafa mevcut düzenle hesaplaştı" temaları detaylarda ve bence baskındı.

Sarı Zeybek ile Atatürk'ten bir ömrülük ekmek yiyen bir adama yakışmadı bu belgesel.

Yazı için teşekkürler.