12 Ocak 2009 Pazartesi

Darfur


Hazır son günlerde insanlık adına duyarlılık kampanyaları başlamışken son beş senedir aralıksız kanayan bir yeryüzü trajedisini tekrar anımsamamızda fayda var.

Sudan'ın Darfur bölgesinde beş yıldır ara vermeksizin süre gelen çatışmalarda sadece belgelenen ölüm sayısı 400.000. Hükümete karşı gittikçe bölünerek hem kendi aralarında hem de otoriteye karşı eylemler yapan isyancı gruplar yüzünden ne bölgede ne ülkede insanlık namına bir değer kalmadı. Zaten açlıktan sefil olan halk bir de isyancı gruplara destek oldukları gerekçesiyle kendi hükümetlerince soykırıma uğratıldılar. Bu uygulamadan dolayı Birleşmiş Milletlerin tepkisi ise halka destek çıkmak yerine hükümetin gözünü ambargoyla korkutarak yine faturayı parçalanan ailelere, tecavüz edilen çocuk ve kadınlara, işkenceyle yok edilen her yaştan Sudan'lıya çıkartıyorlar.

Her konuda (!) süper duyarlı ( !!! ) olan bizim ülkemiz ise Lahey Uluslararası Adalet Divanı Başsavcısı tarafından tüm bu yaşanan katliamlardan ve insanlık suçundan sorumlu tuttuğu devlet başkanını ( ben böylelerine ancak diktatör derim ) daha bu yaz Türkiye-Afrika zirvesinde ağırladı. Verilen mesajlarıyla sirki anımsatan bu zirveden geriye kalanlara ayrıca değinmek gerekir. Ne var ki insanlık trajedilerine hassas yurdum insanının bu caninin ülkemiz topraklarına adım atıyor olmasına bile karşı bir duruşu olsun isterdim.

Darfur 2003 yılından beri tüm dünya haber ajanslarında ve sivil toplum hareketini destekleyen örgütleyen internet sitelerinde bol bol yer alıyor. MTV müzik ödül töreninde sahneye çıkan grupların tişörtlerinde bile Darfur'a dikkat çeken mesajlar veriliyor. Yani haberdar olmaktan kaçınanları bile kovalayabilecek boyutta artık Darfur.

Türk Havayollarının haftalık düzenli Hartum seferlerini yapan uçakları kadar mesafedeki oldukça yakın ülke Sudan. Yani gönderilecek yardımlara aracı olan kuruluşları öğrendikten sonrasında erzakları, kıyafetleri, ilaçları yardıma muhtaçlara göndermek dahi çok kolay bir adım.
Google'da " Help Darfur " yazın ve geceleri kafanız biraz daha rahat nasıl uyuyabileceğinizi öğrenmek için elinizden geleni ortaya koyun !

3 yorum:

Feride Nizamettin dedi ki...

Emine Hn. haftaya da Darfur için okuyacakmış "çocuklar ölmesin, şeker de yiyebilsinler" i...
tabii yersen!!!

Adsız dedi ki...

"darfur mu?"
"orası da neresi?"
"çok uzak"

acımadılar, harcadılar...

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

İnsanoğlunun içindeki vahşet her köşeyi cehenneme çevirene kadar durmayacak...