30 Nisan 2010 Cuma

Yenge mi arkadaş mı ?


İlişkiler, iki kişi arasında yaşanan özel bir durum gibi gözükse de aslında bir hayli sosyal paylaşım içerir. Bir, iki başbaşa buluşma sonrası illa ki kızın ve erkeğin en yakın arkadaşları da olaya dahil edilir. Sonra, yok birlikte pazar kahvaltıları, gece bar çıkmaları derken çift koca bir grubun parçası haline gelir.

Buraya kadar herşey normal. Tıpkı arkadaş grubunuzla yaptığınız herşeyi sevgilinizin arkadaş ortamına da dahil olarak yapmışsındır. Peki günün birinde o romantik ilişki sona erdikten sonra ne olur ?

Cumartesi gecesi hep birlikte bir fasılda sabaha kadar eğlendikten sonra ertesi gün ilişkiyi bitirseniz, erkek arkadaşınızı bundan sonra görmeyeceksinizdir. Peki ya arkadaşları ? Sevgilinizden ayrıldığınız anda nasıl o adam artık tamamen hayatınızdan çıkıyorsa arkadaşları da artık arkadaşınız olmuyor mudur ? Nedir bu karmaşık ilişkinin durumu ?

Bence burada ciddi bir insanlık sınavı verilmekte. Eğer erkek arkadaşınız sizi kolunuza takıp sık sık sizi kendi ortamına sokuyorsa, burada verilen mesaj " Bak bunlar benim arkadaşım olduğu için artık senin de dostların o yüzden senin de onlarla birlikte iyi vakit geçirmeni isterim." midir yoksa " Ben boş vakitlerimi hep arkadaşlarımla geçirdiğim için sen de sevgilim olarak bu görevde bana eşlik edeceksin" midir ?

İlişki sona erdiğinde sadece o kişi değil onun tüm çevresi midir ilişiğinizi kestiğiniz; yoksa o sonuçta bir romantik ilişkiydi ,ama diğer insanlarla bir arkadaşlık paylaştım ve bu insanların sevgilimin arkadaşı olması artık onları görmemem anlamına gelmez demek midir yaklaşımınız ?

Daha ilişkinin başında konumlandırmak gerekir kendinizi. Yenge misiniz yoksa arkadaş mı ?

9 yorum:

Adsız dedi ki...

İnsandan insana değişiyor, derim.

Bir örnek; adam çok sosyal(!). Öyle sosyal ki, bunaltıyor insanı. Her gece bar, her haftasonu organizasyon, telefonu hiç susmaz, illallah dedirtene kadar birlikte vakit geçirdiği ama zor zamanlarında asla yanında olmayacak onlarca arkadaşı vardır. Bu tipleme sırf yanında sürüklemek için götürüyordur sevgiliyi o ortama. E zaten gidiyordu, sevgili olunca görev gibi o da gitmeli yanında. Başkabir anlamı olduğunu düşünmüyorum böyle tipler için.

E bir de şöyle bir örnek var; adam zaten kendi halinde. Birkaç yakın arkadaşı var. Birini de sevmiş. İstiyor ki, o arkadaşları da sevdiği insanı görsünler, hatta o öyle özel bir insan ki, onun arkadaşları da onu sevsinler. Hatta ailesi de sevsin. Mutluluğuna mutluluk katsın. O adam bu ilişki nihayete erdiğinde çok da rahatsız olmaz, eski sevgilinin arkadaşlarıyla görüşüyor olmasından, zira sevilsin istiyordu zaten. Daha medeni, daha insanî bir yaklaşımla hareket ediyordu.

Bana böyle geliyor işte. Yani bir arkadaşımın(?) anlattıklarından tecrübe ettiğim kadarıyla... :))

cem dedi ki...

sevgilinin arkadaşları seni ''yenge'' olarak görür, öyledir yani.. ayrıldıktan sonra da bu değişmez. değişirse, yenge olmaktan çıkarsa sevgilinin bi erkek arkadaşıyla olan arkadaşlığı racona ters düşebilir.. :)

cem dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Cüzzamlı Melek dedi ki...

ben bunun yolunu buldum. hiçbi arkadaş grubumu diğeriyle tanıştırmıyorum.
sevgilim ve ekibi ayrı, kankam ve ekibi ayrı, iş arkadaşları vs ayrı.
kafam inanılmaz rahat. herkes birbirini ya gıyaben tanıyo ya da en fazla bi yemekte filan buluşuluyo. o buluşmalarda filan da asla telefon alıp vermeler olmaz.
hayatımı kısımlara ayırdım ve her kısma ait bi grubum var. böylece hem kafam rahat kalıyo hem de insanoğlu kaynaklı saçmalıkların önüne geçiyorum.

Karakalem dedi ki...

Burada yorum veren arkadaşın prensibini ben de uyguluyorum ve buna "Çoklu Hayat Kuramı" diyorum. Şöyleki;

İşten,üniversiteden, liseden, dershaneden ve hatta ortaokuldan arkadaşlşarım birbirlerini görmez ama çok gerektiyse gıyaben tanır. Bu sistem bir ara çökecekti çünkü hiç birine bir diğeriyle yaşadığım sorunu anlatamıyordum "çok büyüttüğümü" düşünüyorlardı. onlara göre kendilerinin bilmediği şey çokta önemli olmazdı.

Bu durumu da sevdiğim ve güvendiğim bir arkadaşımı "backup" yaparak çözdüm. Yani herkesi ve herşeyi bilen tek bir kişi var ve ben bozulursam oradan yükleme yapıyorum:)

Sağlıklı bir durum mu tartışılır, ama modern hayatta dengede yaşamak için her yolu deniyor insan:)

Cüzzamlı Melek dedi ki...

kara,
gayet sağlıklı bi durum. kuşkusu olanlar tersini denesin, tüm arkadaşları arkadaş olsun ve görsün başına neler geliyo.

bu arada yazıyı bi daha okudum ve yorumumdakinden alakasız bi konu olduğunu gördüm. ayık kafayla yorumum şudur:

sevgilimin arkadaşlarıyla arkadaşsam, arkadaşımdır. bu durum ayrıldığımızda da sürer. ayrılık benden kaynaklanmışsa da bana tavır alınmışsa, ekime kadar der geçerim. neticede ortada bi ayıp yoksa, aldatma vs yoksa, hala arkadaşım kalmalıdırlar. onlar bunu algılayamamışsa, arkadaşım kalamazlar zaten. adamın bana bi yamuğu olmuşsa, acısını arkadaşlarından çıkarmam.
o gruptan biriyle çıkar mıyım? sanmam.

amma yazmışım sabah sabah... :DDD

Uyumsuz dedi ki...

Ben de Cüzzam'ın kafadayım. İlginçtir erkeklerin çoğu " Gereksiz Adam'ın" kafada olsa da aslında ilişki süresince seni tanıyınca yenge mertebesinden üst seviyeye çıkarmakta zorlanmıyorlar seni. Ama bu işte senin tutumunla alakalı. Önce sen adamlarla arkadaş olacaksın ki onlar da sana dost olsun.

Feride Nizamettin dedi ki...

Konuyla "yenge" kelimesi babında bir yorum yapayım. Bugüne kadar sevgili veya eş durumundan dahil olduğum hiç bir ortamda yenge olmadım. Sadece motosiklet grubumuza ilk dahil olduğum andan itibaren (ki güya çılgın genç bi de onlar:) bekar erkekler yenge diyo bana kopuyorum gülmekten artık düzeltmekle uğraşmayı da bıraktım. En sıradışı sayılabilecek bir hobi grubunda baya bildiğin yingeyim:)

Cüzzamlı Melek dedi ki...

şöförsem günahım ne, misali
onlar da türk çocuğu. yengeden aşağısı kurtarmaz :DDD