20 Eylül 2011 Salı

Vi ar di vörld vi ar di çildırın

Seçme yurdum şarkıcılarının Somali'ye büyük sefer düzenleyeceğini öğrendiğimde aklıma şöyle bir görüntü geldi. Mağrur ve üzgün Audrey Hepburn taklidiyle Ajda Pekkan kemikleri çıkmış bir Afrikalı çocuğu kucağına almış sarılıyor..

Neyseki bu sahte tablo gerçekleşmedi. Onun yerine Nihat Doğan Somali halkı ile Türk halkı arasında hangisinin ' insan ' olduğu karmaşasını yaşadı. Sertab Erener yerel dansçılara eşlik etti. Geçti bitti.

Benim Somali ile ilgili anlamadığım konu şu. Somali zaten fakirlik, iç savaş ve açlıkla boğuşan bir ülke değil miydi ? Neden bir anda Türkiye bu ülkeyi kucaklama ihtiyacı hissetti ? Ne bileyim, ilkokuldan beri kardeş ülke diye anlatılan Pakistan geçen yıl sel felaketinde yüzbinlerce insanı evsiz bırakırken, zaten fakir halk üstüne salgın hastalık ve açlıkla mücadele etmek zorunda kalırken, hatta dünyanın dikkatini çekmek için Angelina Jolie bile orayı ziyaret etmişken neden Somali kadar popüler yardım hedefi haline gelmedi bizde ?

Ya da madem amaç dünyanın en yoksul halklarına destek olmak ise Kongo, Birundi ya da Sierra Leone gibi diğer ülkelerin, yıllardır diktatör azabından yarım milyon insanın hayatını kaybettiği Darfur'un Somali'den farkı ne ?

Bundan on yıl önce de yüz yıl önce de Afrika hep acı içindeydi. Kara kıta adını halkın deri renginden aldığını sanan şaşkınların bu Somali'yi yeni keşfetmiş hallerini hakikaten anlamıyorum.

Somali'ye yardım etmeyelim sitemi değil bu. Sadece madem bir yardım hareketi var, bunu gaza gelmiş şarkıcı hareketi olarak değil, uzun süreli, projeli ve sistemli bir düzenle yapmak gerekir diye düşünüyorum. Sadece bir ülke ile değil tüm dünya halklarına karşı bir destek olması gerektiğini inanıyorum.

Bundan üç yıl önce korsanları kaptanlarımızı kaçırdı diye hor görülen bir ülkeyi anlamadan bilmeden kucaklamaktan daha akıllıca davranmamız gerek diyorum !

4 yorum:

geveze baykuş dedi ki...

epeydir bloglara bakamadım, bugün ilk seni gördüm çok sevindim. öncelikle hoşdöndün :)
somali kazanı ekranlarımızda kaynamaya başlayalıberi ben de aynı şeyi söylüyorum. ulan 32 yaşındayım, ben ilkokuldaydım somali'de açlıktan karnı şişmiş burnuna gözüne sinek konmuş çıplak çocuklar vardı. ne oldu da birden gündeme geldi daha yeni acıkmışlar gibi? ottan boktan nem kapar hale gelmiş bünyem bunun altında binbir entrika arıyor şimdi. hepimiz gözümüzü somali'ye dikmişken tayyip obama'yla ne görüştü mesela... ne bileyim, bu ara ne tür yasa komisyonları toplanıyor da torbalarla neler geçiriliyor... yıllar öncenin "atsınaaaa" şimdi somali oldu da, ağzımızı ayırmış seyrederken kanımız emiliyor haberimiz yok diye düşünüyorum.

Uyumsuz dedi ki...

Doğru diyon, Gevezem, sen de hoşgelmişsen :)

pardus007 dedi ki...

Türkiye nin ülkeye ilgisinin asıl sebebi ülkede yaşanan büyük kuraklık nedeniyle binlerce insanın çocuğun ölmesidir. Bunlar silahla ölmüyor açlıktan ölüyor. Bunun ramazan ayına denk gelmesi ilgiyi daha da arttırdı. Ve muhtemelen Kurban bayramında da öyle olacak.
Hem neden Somali olmasın ki?

Uyumsuz dedi ki...

Ben de onu soruyorum zaten. Madem Somali, neden diğerleri de değil ?