10 Nisan 2010 Cumartesi

Korkunç bir film türü olarak romantik komedi


" Kafamı boşaltmak biraz da gülmek için izliyorum ben bu filmleri " der romantik komedi kitlesi. Biraz aşk, iki çekici insan, güzel manzaralar ve rüya gibi bir hikaye etrafında örülmüş hoş dokunuşlarla kesinlikle akılda kalıcı bir müzikle dolu gibidir romantik komediler. Ama aslında alakası bile yoktur. Boş ve yalandır tüm hikaye ve izleyicileri de aptal hayallere sokmanın ötesine götürmez.

Romantik komedi türü filmler benim için öylesine sıkıcıdır ki bu filmleri izlerken hep bir sonraki sahneyi tahmin ederek geçiririm vaktimi. Sürekli bir şenlikle başlayan aşk sonrasında yanlış anlamalar ya da beyaz yalanlar yüzünden gurura yenik düşen ayrılıklar, bir türlü sonu gelmez yanlış anlamalar yüreğimi daraltır. Hep ama hep aynı mutlu sona sahip olması ise her defasında aynı tuzağa düşmüşüm gibi kendimi aptal gibi hissettirir. Kısaca romantik komediler benim için bir nevi azaptır.

Hani en uzun süre sinemada film izleme rekoru denemeleri yapılır ya. Yarışmacıları , neredeyse tüm duvarlarında film oynanan bir salonda en az iki gün boyunca aralıksız film izleyecekleri bir salona tıkarlar. İşte öyle bir yarışmada yemin ediyorum ilk film bir romantik komedi olsun, daha onuncu dakikada çıkarın beni buradan ! diye delirip salondan fırlayarak rekoru esas ben kırarım !

Güzel kadın, fit ve yakışıklı erkek tüm kadro zayıf ve çekici ya Manhattan ya San Francisco, kocaman güzel evler, süper arabalar ve hiçkimseyi şaşırtmayan rastlantısal karşılaşmalar. Bir de kalkıp korku filmleri kötüdür insanda etki bırakıyor diyorlar. Yahu romantik komedilerin insan psikolojisinde yarattığı boş umutlara dayalı hayallerin yıkıcılığının yanında Freddy Krueger"un şişten elleri ancak akupunktur kadar zarar verir.

Korku filmleri en azından bir insan yaratıcılığı ve sivri zeka ürünüdür. Romantik komediler ise aynı taslak üzerine oturtulmuş sadece görselliği değiştirilmiş birbirinin kopyasi serilerdir. Korku filmi siz onu izlerken tüm duyularınızı uyarır, romantik komedi ise ancak beyninizi uyuşturur.

Ve sizi en mutlu eden bir romantik komedi filmini düşünün. O filmin gerçekleşme ihtimali en absürd korku filmindeki bir sahneyi yaşama ihtimalinizden çok daha düşüktür.

Kafanızı boşaltmak için izleyeceğim diye ısrar ediyorsanız en azından bu filmler sizi kandırmadan siz onlarla eğlenerek yaklaşın filmlere, zaten görün o zaman daha çok gülecek ve stresmiş dertmiş herşeyi üzerinizden atacaksınız.

Ama gene de benden tavsiye, akıl sağlığınız için uzak durun bu filmlerden..

11 yorum:

Adsız dedi ki...

yok canım yahu olur mu hiç!? holivud yalan söylemez - onlar böyle aşklar olur derse, olur. salak olan onlar değil, bu bizlerin bahtsızlığı :P

pharaoh dedi ki...

aynı görüşe serendipity filmini izleyince sahip oldum.. durduk yere aptal saptal aşk teorilerine inandiran filmler.. şiddetle kaçınılmalı ;)

Unknown dedi ki...

%90 dediğine katılsam da, bugün Hollywood korku filmleri de sadece şablonlarla çalışıyor ve herşeye rağmen arada güzel romantik komediler çıkıyor. Genellemeswn kaçılmak lazım yani:)

Cüzzamlı Melek dedi ki...

ya ben seni yerim. aynen nefret ediyorum o filmlerden. ha ille romantizm diyosan, ille sevdicekle yan yana, el ele, göz göze civildeşeceksen, kill bill vol. 1-2 yi hararetlen tavsiye ederim. benim romantizm anlayışım budur hemşerim. kan ve gözyaşı... vaaav :DDD

Uyumsuz dedi ki...

Ya cüzzamım, neden kaldırdın sayfadan yorum şeysini ? Ne güzel fikir beyan ediyorduk :)

Serhad dedi ki...

Sinemanın en ilkel omurgası değil mi bu bu gazı vermek;)

Hani herşeye gücü yetsin isteyen, all in one olmak isteyneler için Supermen
Hani hayatında ezik yaşadığı dönemi ezilmekten kurtulmuş bir örümcek ısırınca kapatacağını inanlar için Spiderman
Hani korkusunu kostüm yapanlar için Batman..

ve en son olarak yaptığı her hatayı kendine dert edenler için tetsre serisi..
Söz konusu aşk olunca elbetteki "kadınlar ayakkabılara bakar" geyiği yerine erosu devreye sokuyorlar:) Ben pek meraklısı değilim ama kalıbın dışına çıktıklarını düşünmüyorum. Görüntü cilalanıyor Son samuray bir anda avatar oluyor;)
Kendi annene babana katlanamadığın bir döenmde yabancı birine bağlanıyorsun, bence aşkın doğası da pek akla yatkın değil ki:)

Uyumsuz dedi ki...

Ama bak kendin diyorsun, her kahraman için biçilen başka bir hikaye var. Romantik komediler ise baştan sona aynı. Bir filmde de sabah uyanıp aşık olduklarını anlamasınlar, popüler müzik fonunda eğlenceli vakit görüntüler ard arda akmasın, o görüntülerin hemen bitiminde kavga çıkmasın, son anda yanlış evliliğe, kalkmak üzere olan uçağa yetişilmesin. Bir kere olsun mutsuz bitsin, seyirciyi kek gibi ortada bıraksın bu romantik komediler. Biraz korku filmlerinden esinlensiler :)

Feride Nizamettin dedi ki...

Ben de diyorum niye seviyorum romantik komedileri e teşhis konmuş zaten ruh hastasıyım ehe.:)

valla benim için romantik komedi candır. oh mis sonunda kavuşacaklar nasılsa onun için fazla gerilmeden kasmadan aburcuburumla rahat rahat seyrederim.

Uyumsuz dedi ki...

İşte beyin uyuşturma özelliği yüzünden romantik komedi bağımlısı olmuş bir adet Pisikopati :)

Karakalem dedi ki...

Tekrar özetlemem gerekirse;
Örümcek adam ve Süpermen'in ölmeyeceğini bile bile film izlemek de bende aynı etkiyi yaratıyor;)
Günümüz sinema severi filme artık iki neden için gidiyor: Sağlam konu ya da Sağlam görsel efekt.. ikissini bir arada bulmak mümkün değil;)

Yani yazıya karşı olduğum anlaşılmasın, ben yazıyı destekliyorum ve sınırlarının benim için daha geniş olduğunu belirtmek istiyorum;)

Uyumsuz dedi ki...

Sen de beni boş Amerikan kahramancılık oyunlarına hayran sanmayasın sakın, ben seni anlıyorum çünkü :)