15 Ekim 2008 Çarşamba

Fakirlik utancımdır

Yoksullukla ilgili yazmaya gerek var mı ki bilemedim aslında. Zira sokağa adımımı attığım anda her yanımı kuşatıyor yoksulluk. Ve bunun o kadar çok acı yanları var ki..


Aklımı sağlam tutmak için yağmurlu gecelerde uyumak için yattığımda düşünmemeye çalışıyorum o anda bu soğuk havaya hiç de gönüllü olmadan maruz kalanları..


Ve yine delirip seri katile dönüşmemek için ramazan bahanesiyle gösteri yapıp fakir mahallelerde insanlığa aykırı erzak dağıtanların haberlerini es geçiyorum..


" Müslüman ülkede sokak çocuğu olmamalı." diyen hocayı içim sızlayarak onaylıyorum. Bırak sokak çocuğunu dünyada çocuk ölümlerinin en fazla olduğu ülkeler sıralamasında müslüman ülkelerin başını çektiğini hatırlamak bile utandırıyor insanı. " Sen tokken komşun açsa bu uygun değildir." diye sana söylemi olan bir dine inanıyorsan hele !


" Dünya barışı istiyorum." sözü dalga geçilen güzellik yarışması kilişelerinden olsa da bunun aslında dünyadaki açlığa ve ekonomik haksızlığa tek çare olduğunu da göz ardı etmemek gerek.


"We're The World" şarkısını söyleyenlerin tüm dünyada 2 milyar dolar toplayıp açlık sınırındaki Afrika ülkelerine yardım edildiği aynı yıl başta ABD olmak üzere birçok ülkenin aynı fakir ülkere 700 milyar dolarlık silah sattığını da bilmek gerek.


Darfur'u akıldan hiç çıkarmamak..


Gaziantep'te bitşampuanı bile bulamayan Sokak Çocukları Derneklerini unutmamak..


Ortaklaşa giydikleri ayakkabıyı teslim etmek için son derse girmeyen sabahçı kardeşin eve gidip öğlenci ablasına ayakkabısını teslim ettiği çocuklarla aynı ülkede yaşadığımızı öğrenmek gerek..


Sizin çöpünüzün bir başkasının hazinesi olduğunu da..



7 yorum:

JoA dedi ki...

durum tespiti denen şey budur işte... nefis bir yazı

Uyumsuz dedi ki...

uykumu aldım ya ondandır :)

Goksu dedi ki...

Kiz sen ne guzel yaziyon boyle...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Okudugum yoksulluk yazilari icinde en gercegi.. En gercekcisi..

Uyumsuz dedi ki...

tesekkur ederim mehtap :))

cimcime dedi ki...

yoksulluğun kulğımıza küpe olup hiç çıkmamasınıda.

Enis Diker dedi ki...

fakirlik fakir olan için bir utanç değilidir, miskinlikten tenbellikten kaynaklanmırorsa, onu fakir bırakan yöneticilin utancıdır olsa olsa. yada onu bir utaçmış gibi hissetirenlerde

fakirlik övüncümdür der peygamger tamamen farklı bir bağlamda olsa da, insani olan paylaşmaktır, görmezden gelmek yokmuş gibi yapmak değil.